Spinning ή L.R.F για ξεκίνημα?

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
takis.mantadakis
Ψαρωμένος
Ψαρωμένος

Spinning ή L.R.F για ξεκίνημα?

Δημοσίευση από takis.mantadakis »

Καλησπέρα παλικάρια!!! Εύχομαι να είστε όλοι καλά,(δυστυχώς είδα κάποια πολύ κακά μαντάτα), που σας βρίσκω ξανά μετά από πολύ καιρό απουσίας μου από το forum λόγω υποχρεώσεων και λόγω ευχάριστων και δυσάρεστων συγκυριών.

Αποφάσισα έπειτα από πολύ σκέψη και μελέτη να δοκιμάσω μία νέα τεχνική την οποία δεν έχω δοκιμάσει ποτέ "σωστά" όσα χρόνια ψαρεύω ή όπως θα έπρεπε με τα κατάλληλα εργαλεία. Επειδή έχω διαβάσει λίγο πολύ αρκετές απόψεις εδώ μέσα για το ίδιο θέματα, αλλά επειδή ήταν διάσπαρτες, ανοίγω ένα νέο θέμα.

Αν και ορκισμένος casteras (δεν αλλάζω ποτέ το casting), είπα να δοκιμάσω την τύχη μου και στο spinning. Κάποιοι από τους λόγους είναι απλοί, κάποιοι ίσως λίγο ασήμαντοι, κάποιοι με μία βάση και λογικοί, κάποιοι ίσως λίγο αστείοι κλπ. Ο σημαντικότερος λόγος είναι πως στα μέρη που ψαρεύω (πλέον αυτό έχει γίνει μόνο κάθε καλοκαίρι δυστυχώς), υπάρχουν πολλά κυνηγόψαρα όπως: λαυράκια, κοκκάλια, γοφάρια και λίγοι λούτσοι. Επίσης, όπου έκανα διακοπές τα τελευταία 2 χρόνια έκλαιγα πραγματικά που δεν είχα μαζί μου ένα σπινοκάλαμο.

Στο διά ταύτα λοιπόν.... Η ερώτηση μου είναι: Spinning ή LRF? Παρακάτω δίνω περισσότερες λεπτομέρειες....

Στόχος: λαυράκια, κοκκάλια, γοφάρια (γτ όχι αν γίνεται και λούτσοι και κάποια μελανούρια ή και άλλα).
Τόπος: κυρίως από παραλία και λιμάνια.
Μπάτζετ: 100€ με 140€ maximum. Αν υπάρχουν αξιοπρεπή σετ και με λιγότερα χρήματα εννοείται πως δεν το συζητώ.

Σε γενικές γραμμές όπως καταλαβαίνετε ψάχνω ένα σετάκι λίγο all around που θα καλύψει τα παραπάνω θέλω μου, με την ελπίδα να πέσει κ κάνενα ψαράκι στα τεχνητά.

Οι σκέψεις οι δικές μου πάνε νομίζω προς το καθαρό spinning και συγκεκριμένα για ένα καλάμι με c.w. 10-35, 10-40 και μήκος γύρω στο 2,70m ή και λίγο παραπάνω (είμαι 1,85). Να μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα μεγαλύτερο εύρος τεχνητών όπως minnows, μικρά πλανάκια κλπ. Βέβαια με ένα τέτοιο καλάμι ίσως να μην μπορώ να δουλέψω σιλικόνες?

Από την άλλη, με το LRF μας δίνεται νομίζω καλύτερα η δυνατότητα να στοχεύσουμε μία μεγαλύτερη γκάμα ψαριών και ίσως είναι και πιο αποδοτική σαν τεχνική? Ωστόσο εδώ σε μεγαλύτερα θηράματα υπάρχει ο κίνδυνος θραύσης του εξοπλισμού, ξεψαρίσματος κλπ λόγω των πιο λεπτών εργαλείων? Προσωπικά πάντως για να με "κερδίσει" αυτή η τεχνική, εννοείται πως προτιμώ να χτυπήσει κάποιο μεγάλο ψάρι στα λεπτά μου εργαλεία και ας μην το βγάλω :D

Θα ήθελα λοιπόν να μου προτείνετε ποια τεχνική νομίζετε πως ταιριάζει καλύτερα στα θέλω μου και ανάλογα κάποια σετάκια (καλάμι-μηχανισμό). Στα υπόψιν να προσθέσω ξανά, ότι αρχικά δε είναι η βασική μου τεχνική αλλά μπαλαντέρ, σε περιπτώσεις που δεν τσιμπάει στο casting ή με έχει ξετινάξει η αλλεργία μου. Βέβαια αν μου κάτσει από την αρχή το ψάρι γιατί όχι να μην το πάρω και πιο προσωπικά το θέμα? :D :D

Συγγνώμη για την έκταση του κειμένου.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Άβαταρ μέλους
hlias
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Re: Spinning ή L.R.F για ξεκίνημα?

Δημοσίευση από hlias »

spinning για γοφαρια, λουτσους και μεγαλυτερα λαυρακια, lrf για τα υπολοιπα ψαρια που αναφερεις καθως και για λαυρακια μικρα εως μετρια, σιγουρα αποδοτικοτερο και θα ελεγα με περισσοτερο ενδιαφερον ψαρεμα. Στην περιπτωση σου ισως ενα καλαμι 5-21 ή 5-25 θα μπορουσε να παντρεψει αυτα τα 2, απλα ανεβασε λιγο το μπατζετ σου για να παρεις κατι ποιοτικοτερο.
Άβαταρ μέλους
Constantine Palivakis
Admin
Admin

Δημοσίευση από Constantine Palivakis »

Νομίζω οτι καλύτερη περίπτωση ειναι το Spinning για σενα.
Αν κι εγώ πιο πολυ γουστάρω το L.R.F επειδη ειναι πιο παιχνιδιάρικο τα ψαρια που απευθύνεσαι δεν κάνει.
Με ενα 10-40 για αρχή είσαι μια χαρά.
www.constantinepalivakis.com
Άβαταρ μέλους
ConstantinosClio
Αρχιψαρωμένος
Αρχιψαρωμένος

Δημοσίευση από ConstantinosClio »

Χωρίς να είμαι ειδήμων στην τεχνική , για spinning πιστεύω το 10-40 πως είναι βαρύ , ιδανικότερο για βυθιζόμενα μεγάλα τεχνητά , καλύτερα για μενα ενα 5-20 αντε 7-28, πιο allround καλαμακια .

το μπάτζετ των 100- 140 για σετ (καλάμι - μηχανισμός ) κατά τη γνώμη μου είναι μικρό , δεδομένο ότι θες να κάνεις μια επένδυση και όχι να πετάξεις χρήματα . Θεωρώ ότι 120 για μηχανισμό και άλλα τόσα για καλάμι πως είναι ιδανικά

Παρόλα αυτά αν επιμένεις σε αυτό το budget , θα κοιτούσα στην περίπτωση σου ενα majorcraft ceana (περίπου 70 ευρώ) με ένα μηχανισμό daiwa πχ prorex x lt ή DAIWA AIRD LT ξέρω γω , όπου και τα 2 παίζουν κάπου στα 70 ευρώ

Αν καταλήξεις σε lrf , εκεί πρέπει να δείς με τι θα ψαρεύεις περισσότερο , σιλικόνες ή minnow και πλανάκια , πολύ απλά και χονδρικά ώστε να επιλέξεις και αντίστοιχο καλάμι ή έκδοση συγκεκριμένου καλαμιού .

Φθηνές επιλογές υπάρχουν αρκετές , το θέμα είναι πρώτον κατά πόσο θα κάνουν σωστή δουλειά και δεύτερον κατά πόσο θα αντέξουν τις καταπονήσεις μιας που οι τεχνικές αυτές είναι ποιο απαιτητικές όσο αφορά τα υλικά σε σχέση με το κάστινγκ σε καλάμι αλλα και μηχανισμό.

Τώρα όσο αφορά τα ψάρια , μελανούρια κοκκαλια και λαβράκια - τονοειδή εώς και 2 κιλά περίπου είναι εύκολος και άκρως διασκεδαστικός στόχος για lrf , λούτσοι και γοφάρια καλύτερα με spinning.

Απο εκει και πέρα να είσαι λίγο σε αναμονή γιατί βγάζει και η savage gear σε λίγες μέρες καινούρια καλαμάκια με υπογραφή Βιδάλη που πρέπει να είναι καλή και αρκετά ενδιαφέρουσα περίπτωση .
Απάντηση

Επιστροφή στο “Καλάμια”