Αρχάριος και ψάρεμα

Ερωτήματα & Απορίες για Νέους Ψαράδες
Άβαταρ μέλους
GregVerso
Ψαρωμένος
Ψαρωμένος

Re: Αρχάριος και ψάρεμα

Δημοσίευση από GregVerso »

Αξιόπιστο στα λεφτά αυτά όχι
Αλλά για ΑΡΧΉ είσαι καλά
Μπορεί να μην σου αρέσει
Μην πετάξεις παραπάνω
Εγώ σπάνια αγοράζω από ίντερνετ
Έχω έναν γνωστό που ψωνίζω και παίζω με αυτά που έχει
Αν πάω για αναβάθμιση και δεν έχει αυτό που θέλω τότε ψάχνω στο ίντερνετ
Άρα δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό
Άβαταρ μέλους
hlias
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από hlias »

Καλησπερα παιδες, η τεχνικη του φελλου (εγγλεζικο, μπολονεζ και απικο) προσφερει μεγαλες συγκηνησεις αλλα χρειαζεται πρωτα να μαθεις μια μεγαλη εγκυκλοπαιδεια που ονομαζετε μαλαγρωμα τοπου, ειναι απαραιτητο στον φελλο καθως δεν απευθυνεσαι σε περαστκα ψαρια αλλα προσπαθεις να τα συγκεντρωσεις μπροστα σου για να καταφερεις να τα "κοροιδεψεις"
GregVerso ξεκινα παντα με μπολικη μαλαγρα και γρηγορα θα δεις και πολυ μεγαλα ψαρια στο αγκιστρι σου.
akiz90 ειναι μια τεχνικη που τις περισσοτερες φορες θα χρειαστεις αρκετες ωρες στο ιδιο σημειο για να καταφερεις να μαζεψεις τα ψαρια.
Καλος τοπος για την τεχνικη ειναι η Σαλαμινα, το λιμανι της Κουλουρης μου εχει δωσει αμετρητες συγκινησεις, αν θα πατε και θελετε να σας πω τοπους να κατσετε και τροπο (αρματωσια, μαλαγρωμα, καιρικες συνθηκες) για να ψαρεψετε κεφαλους και λαυρακια.
akiz90 σκεψου και τη λυση του lrf, τα σημεια που αναφερες ειναι "ψαρευτικοι παραδεισοι" για τη συκεκριμενη τεχνικη.
Άβαταρ μέλους
andreasomageiras
Ψαρωμένος
Ψαρωμένος

Δημοσίευση από andreasomageiras »

akiz90 έγραψε: Τετ Αύγ 26, 2020 9:30 pm ....είναι λάθος να ξεκινήσετε με αυτές τις τεχνικές 1ον γιατί δεν ξέρετε καν να φτιάχνετε αρματωσιές που δεν υπάρχουν έτοιμες στο εμπόριο και άρα πρέπει να τις φτιάξετε μόνοι σας...και 2ον γιατί είναι ακριβότερος σαν εξοπλισμός και αν δεν σας αρέσει τελικά θα πετάξετε τσάμπα τα χρήματα σας...
Δεν είμαι Εγγλέζος.
Θα τοποθετηθώ όμως ως "καστερας"
Για να ψαρέψεις με Casting δε φτάνει ένα σετ.
Στο εγγλέζικο ψαρευεις με ένα σετ (κατά βάση)
Οπότε αυτό το δεδομένο καταρρίπτει το οικονομικό.
Κάποιος από την Πάτρα (καθαρός Εγγλέζος, θα ψάξω να τοννβρω) στο fb ανέφερε ότι υπάρχει κάποιο καλάμι στα 50-60€ , μηχανισμός στα 40€, ναι χρειάζεται ελαφρύ μηχανισμό αλλά φαντάζομαι ότι θα κάνεις την υποχώρηση λίγων γραμμαρίων, οπότε τα 60-50€ που περισσεύουν από τον προϋπολογισμό θα τα ρήξεις σε πετονιές, αγκίστρια φελλους και μολυβακια.
Σίγουρα έχω ξεχάσει να υπολογίσω κάποια πράγματα της τεχνικής, δεν είμαι Εγγλέζος όμως και να με συμπαθάτε 😁
Θα ψάξω να βρω τον Εγγλέζο που έγραψα και θα επανέρθω.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
akiz90

Δημοσίευση από akiz90 »

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας! Ψάχτηκα λίγο σε ότι αφορά το εγγλέζικο και κατάλαβα τα εξής (αν πω κάτι λάθος με διορθώνετε) :

Το εγγλέζικο είναι μια τεχνική που χρησιμοποιεί μικρότερα εργαλεία...λεπτές πετονιές, μικρά αγγιστράκια κτλ προκειμένου να γίνεται πιο "αόρατο" το δόλωμα μέσα στο νερό και να "κοροϊδεύει" ευκολότερα τα ψάρια. Από τη στιγμή που η πετονιά μας είναι πιο λεπτή και άρα σπάει πιο εύκολα, πρώτον στοχεύει σε λίγο μικρότερα ψάρια και δεύτερον χρειάζεται μακρυά και εύκαμπτα καλάμια προκειμένου να απορροφούν τις δυνάμεις που ασκούνται στην πετονιά. Επιπλέον χρειαζόμαστε μηχανισμούς από 1000 έως 2000.

Απορίες:
1) Από τη στιγμή που θέλουμε εύκαμπτα καλάμια γιατί υπάρχουν λιγότερο και περισσότερο "σκληρά"? Θεωρητικά όσο πιο εύκαμπτο δεν είναι και καλύτερο (?) και πόσο εύκαμπτο καλάμι πρέπει να αγοράσει ένας πρωτάρης?

2) Γιατί οι μηχανισμοί πρέπει να είναι 1000-2000 στο εγγλέζικο? Δεν θα μπορούσε απλά κάποιος να αγοράσει ένα πολύ μεγάλο μηχανισμό και να αλλάζει πάχος στην πετονιά ανάλογα με το είδος ψαρέματος που θέλει κάθε φορά?...ίσως αυτό να ακούγεται χαζό αλλά πραγματικά δεν έχω καταλάβει πλήρως τι παίζει με τα μηχανάκια και (ξανά)ρωτάω τι μηχανάκι αρμόζει σε κάποιον αρχάριο που ψαρεύει με εγγλέζικο?
Άβαταρ μέλους
hlias
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από hlias »

Δεν στοχευει μονο σε μικροτερα ψαρια, με φρενα 300-400 γραμμαρια κουραζεις αρκετα γρηγορα ενα ψαρι 2-2,5 κιλα, δεν το λες και μικρο.
1) Για την καθε τεχνικη υπαρχουν διαφορετικα καλαμια που καλυπτουν διαφορετικες συνθηκες και δεδομενα, για λαυρακια σε παραλια χωρις εμποδια θα βαλεις ενα παραβολικο καλαμι για να μπορεσεις να κατεβεις σε νουμερα πετονιας και να ειναι πιο "αορατη" η αρματωσια σου, αν ομως με αυτο το καλαμι πας για σαργους σε βραχια με βαθος 6+ μετρα ή για κεφαλους σε βαθυ λιμανι με εμποδια αρκετα θα χασεις πολλα ψαρια και το πιθανοτερο θα χαλασεις και το ψαρεμα σου γιατι το καθε χαμενο μεγαλο ψαρι σπαει ολο το κοπαδι που εχεις καταφερει να μαζεψεις με τη μαλαγρα σου. Μακαρι να υπηρχε ενα καλαμι για ολες τις συνθηκες.
2) Μικρος μηχανισμος γιατι, α. θελουμε γραμμικα φρενα στα λιγα γραμμαρια, αυτο οι μεγαλυτεροι μηχανισμοι δεν το προσφερουν, β. καλαμι και μηχανακι τα εχεις συνεχεια στο χερι, σε πολυωρο ψαρεμα το βαρος που κουβαλας παιζει μεγαλο ρολο στην κουραση σου, γ. το μεγεθος της μπομπινας του μηχανισμου αρα και το μεγεθος του το καθοριζουν κατα κυριο λογο το μεγεθος των οδηγων του καλαμιου, με μικρους οδηγους δεν μπαινει μεγαλο μοτερ θα διμιουργει προβληματα και θα χανεις μετρα στη καθε βολη.
Άβαταρ μέλους
akiz90

Δημοσίευση από akiz90 »

Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες! Άρα αν κατάλαβα καλά βάση αυτών που γράφεις...η πιο safe επιλογή για έναν αρχάριο είναι κάπου στη μέση...δηλαδή μεσαίας παραβολικότητας καλάμι και ένα μηχανισμό 1500-2000 για να μπορείς να μάθεις με λίγο πιο παχιά πετονιά ώστε να σου συγχωρεί τα λάθη.
Άβαταρ μέλους
GregVerso
Ψαρωμένος
Ψαρωμένος

Ωραίος ο Ηλίας
Άκη
Αν την ώρα που ψαρεύεις σου χτυπήσει ένα κιλίσιο ψάρι (και όχι 2-2,5 που ανέφερε ο Ηλίας) με σκληρό καλάμι , ξέρεις τι έχει να γίνει με τα ψιλά εργαλεία;
Στο πρώτο κεφάλι που θα κάνει θα χαιρετίσεις όλη την αρματωσιά σου και φυσικά το ψάρι και όλο το κοπάδι
Φυσικά ένα πολύ έμπειρος θα το καταφέρει μεν , αλλά όχι εμείς που είμαστε "απλοί θνητοί"
Εγώ είμαι υπέρ του παραβολικού και το έχω σε όλες τις περιπτώσεις και ας είμαι εκτός
Ούτως ή άλλως τα ψαρέματα που κάνω επί των πλείστων απαιτούν παραβολικό καλάμι , αλλά και να μην κάνει δεν με νοιάζει και τόσο γιατί απλά πάω για το κέφι μου
Πιστεύω ότι αυτή η τεχνική είναι να σε κάνει να μάθεις πως να διαχειριστείς ένα μεγάλο κομμάτι
Για εμένα είναι τα πρώτα μαθήματα ( είδες ότι τα λέω μαθήματα και όχι βήματα ) πριν πας σε άλλη τεχνική για μεγάλα ψάρια
Άρα για εμένα πάντα
Ο νέος για να μάθει χρειάζεται παραβολικό καλάμι
Από την στιγμή που θα γίνει εξπέρ και μετά διαλέγει μόνος του τι του κάθεται καλύτερα στο χέρι του
Το μηχανάκι τώρα
1)Στο Εγγλέζικο δεν σε ενδιαφέρει η βολή σου να πάει στα 70,80,100 μέτρα
Θες μέχρι εκεί που μπορείς να μαλαγρώσεις και μέχρι εκεί που θα βλέπεις τον φελλό σου ΧΩΡΙΣ ΚΥΑΛΙΑ
Άρα δεν σε ενδιαφέρει η βολή
2) Δεν πας να πιάσεις ψάρι 7,8 κιλά για να έχεις 4άρι ή 6άρι μοτέρ και ούτε θες 300- 500 μέτρα νήμα
Όλα αυτά είναι βάρος και πεταμένα λεφτά
Αν θες κάτι καλύτερο πας σε καλό μοτεράκι της τάξεως των 300-400€ και καθάρισες
Άβαταρ μέλους
hlias
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από hlias »

Κατα την αποψη μου το ryobi exia 2000 με κοστος 60-80 ευρω ειναι μια απο τις καλυτερες επιλογες μηχανισμου για εγγλεζικο ή μπολο, akiz90 παραβολικο καλαμι με 0,16-0,18 μανα και 0,14-0,16 παραμαλο ειναι καλη επιλογη για αρχη.
Άβαταρ μέλους
akiz90

Δημοσίευση από akiz90 »

Υπολογίζω γύρω στα 150 ευρώ για τον εξοπλισμό. Αν βγάλεις φελλούς, νήματα, δολώματα κτλ μένει γύρω στο 100άρικο που θα πρέπει να μοιράσω μεταξύ μηχανισμού / καλαμιού. Το μεγαλύτερο μέρος σωστό είναι να πάει στο μηχανισμό ή στο καλάμι? Να παίξω ας πούμε ~60 μηχανισμό / ~40 καλάμι?
Άβαταρ μέλους
GregVerso
Ψαρωμένος
Ψαρωμένος

Εμένα πάντως μου άνοιξε η όρεξη για εγγλέζικο
Θα την κάνω σε λίγο
Άβαταρ μέλους
andreasomageiras
Ψαρωμένος
Ψαρωμένος

Δημοσίευση από andreasomageiras »

akiz90 έγραψε: Παρ Αύγ 28, 2020 1:23 am 2) Γιατί οι μηχανισμοί πρέπει να είναι 1000-2000 στο εγγλέζικο? Δεν θα μπορούσε απλά κάποιος να αγοράσει ένα πολύ μεγάλο μηχανισμό και να αλλάζει πάχος στην πετονιά ανάλογα με το είδος ψαρέματος που θέλει κάθε φορά?...ίσως αυτό να ακούγεται χαζό αλλά πραγματικά δεν έχω καταλάβει πλήρως τι παίζει με τα μηχανάκια και (ξανά)ρωτάω τι μηχανάκι αρμόζει σε κάποιον αρχάριο που ψαρεύει με εγγλέζικο?
Κάτι που έμαθα από το Casting και διαβάζοντας για "σαβουρντα μάζευε", οι μεγάλοι μηχανισμοί (τουλάχιστον οι χαμηλού κόστους) δεν μπορούν να κάνουν καλή διαχείριση σε λεπτής διατομής μάνες.

Υ. Γ. Δε ξέχασα αυτό που είπα στο προηγούμενο σχόλιο.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
akiz90

Δημοσίευση από akiz90 »

Έχω ξεκινήσει να κοιτάω εξοπλισμούς σιγά σιγά. Μηχανισμό βρήκα τον "Shimano Μηχανισμός Catana 2500 FD" ...είναι καλή επιλογή?

2ον έχω ένα θέμα στα καλάμια...διάλεξα τρίσπαστα γιατί διάβασα έχουν λίγο παραπάνω αντοχές από τα τηλεσκοπικά. Αυτό που δεν μπορώ να βρω είναι το πόσο παραβολικά είναι...πέρα από 1 που έγραφε "ημιπαραβολικό" δεν μπορώ να βρω κάποιο που να λέει σκέτο παραβολικό.
Άβαταρ μέλους
Tasos Potoudis
Admin
Admin

Δημοσίευση από Tasos Potoudis »

Γεια σου akiz και από μένα! Καλώς ήρθες στη παρέα και στο ψάρεμα!
Έχε κατά νου ότι ένα τηλεσκοπικό καλάμι το έχεις έτοιμο από το σπίτι σου και στο τέλος του ψαρέματος σου το κλείνεις, και τυλίγεις την αρματωσιά σε μια ρόδα- φελλό. Στο σπαστό πρέπει να ξεμοντάρεις το καλάμι και να αφαιρέσεις την αρματωσιά.
..tripinfishing..
Άβαταρ μέλους
akiz90

Δημοσίευση από akiz90 »

Tasos Potoudis έγραψε: Σάβ Αύγ 29, 2020 1:50 pm Γεια σου akiz και από μένα! Καλώς ήρθες στη παρέα και στο ψάρεμα!
Έχε κατά νου ότι ένα τηλεσκοπικό καλάμι το έχεις έτοιμο από το σπίτι σου και στο τέλος του ψαρέματος σου το κλείνεις, και τυλίγεις την αρματωσιά σε μια ρόδα- φελλό. Στο σπαστό πρέπει να ξεμοντάρεις το καλάμι και να αφαιρέσεις την αρματωσιά.
Γεια σου και από μένα Τάσο,
έχεις δίκαιο το είδα αυτό που λες....μάλλον σε τηλεσκοπικό θα πάω για να μην έχω να τα φτιάχνω όλα εκεί....έβγαλα ένα αρχικό σετάκι χθες βράδυ με τα παρακάτω υλικά:

Τηλεσκοπικό καλάμι "Sim Engineering Καλάμι Black Mamba 10-30gr 4,10m" - ήταν το πιο οικονομικό/τηλεσκοπικό που βρήκα που να είναι παραβολικό...τα υπόλοιπα που έβλεπα ήταν ημιπαραβολικά.
Μηχανισμός Sim Engineering Coyote 20 - Διάβασα ότι είναι ένα καλό μηχανάκι για αρχάριο
Πετονιά 0,18 για μάνα και 0.16 για παράμαλλο
Αγκιστράκια δεν ξέρω τί νούμερο αγοράζω...εκεί θέλω βοήθεια γιατί έχει πολλά

Μαζί με κάποια παρελκόμενα όπως set μολύβια, παραμάνες φελλού, 2 φελλούς, 2-3 βυθομετριτές γιατί διάβασα ότι μπορεί να χαθούν, απαγκιστρωτή, μηχανισμό για θυλιές, σφεντόνα και δόλωμα μου βγαίνουν γύρο στα 140-150 ευρώ.
Άβαταρ μέλους
GregVerso
Ψαρωμένος
Ψαρωμένος

10-30 για εγγλέζικο νομίζω είναι πολύ
Τι φελλό θα βάλεις;
8+4;
Αυτα είναι για κακοκαιρία
Σε μπουνάτσα δεν ξέρω πως θα δουλεύει
Για εμένα 5-15 είναι το ιδανικότερο
4+2
4+3
5+3
Ότι θες βάζεις και να υπάρχει και στο εμπόριο και να τα βρίσκεις εύκολα
Άβαταρ μέλους
akiz90

Δημοσίευση από akiz90 »

GregVerso έγραψε: Σάβ Αύγ 29, 2020 2:30 pm 10-30 για εγγλέζικο νομίζω είναι πολύ
Τι φελλό θα βάλεις;
8+4;
Αυτα είναι για κακοκαιρία
Σε μπουνάτσα δεν ξέρω πως θα δουλεύει
Για εμένα 5-15 είναι το ιδανικότερο
4+2
4+3
5+3
Ότι θες βάζεις και να υπάρχει και στο εμπόριο και να τα βρίσκεις εύκολα
Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν μπορώ να βρω όλα τα χαρακτηριστικά. Βρήκα ένα 5-25 (oceanic adalina 4.2) το οποίο όμως δεν γράφει πόσο παραβολικό είναι....κάποιο άλλο έχει λίγα δαχτυλίδια (διάβασα ότι στο εγγλέζικο θέλεις τουλάχιστον 8-9)...οπότε δεν μπορώ να βρω ένα που να τα έχει όλα...έχεις κάτι στο νου σου να μου προτείνεις σε κοντινή τιμή με το black mamba?
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ψαρωμένος πολύ (αρχάριος)”