Ψάρεμα στην Πιερία
Ψάρεμα στην Πιερία
Χαιρετώ όλους τους φίλους ψαράδες. Θέλω να σας ρωτήσω σχετικά με την Πιερία αν γνωρίζει κάποιος κανένα καλό μέρος για ψάρεμα. Επίσης καιρικές συνθήκες ωράρια δολώματα και οτιδήποτε πληροφορία θα ήταν πολύ χρήσιμα.
Re: Ψάρεμα στην Πιερία
Περισυ που δοκίμασα με βάρκα είχα μια ας την πούμε επιτυχία μόνο με τσαπαρι όπου έπιασα κυρίως τονοειδη. Απ ότι κατάλαβα ο θερμαικος είναι ρηχος με λάσπη κυρίως και είναι δύσκολο ως αδύνατο να βρεις καλό τοπο
Θα ήταν χρήσιμο να ακούσουμε τις εμπειρίες και των άλλων μελών
- andreasomageiras
- Ψαρωμένος
Αυτό το θέμα, μου είχε ξεφύγει.Rofos92 έγραψε: Κυρ Νοέμ 24, 2024 10:28 pm Χαιρετώ όλους τους φίλους ψαράδες. Θέλω να σας ρωτήσω σχετικά με την Πιερία αν γνωρίζει κάποιος κανένα καλό μέρος για ψάρεμα. Επίσης καιρικές συνθήκες ωράρια δολώματα και οτιδήποτε πληροφορία θα ήταν πολύ χρήσιμα.![]()
Αιτούμαι την ἐπιείκεια σας και απολογούμαι.
Η Πιερία είναι ένας ψαρότοπος που μπορεί, ανάλογα με την εποχή και την περιοχή, να προσφέρει κάποιες καλές εξορμήσεις.
1)
Κατά την εποχή, που έγραψε ο φίλος και (οριακά) μέχρι πριν λίγες μέρες, είναι η περίοδος που "κάνει" λαβράκια. Θα τα ψάξει κάποιος με "καιρό" στο σπάσιμο, με βόρειο άνεμο, στο ξεκίνημα του νοτιά (μετά εμφανίζει πολύ σαβούρα), αλλά και οι παγωμένες νύχτες ακόμη και χωρίς καιρό μπορούν να είναι καλές για το ψάρεμα του λαβρακιού.
Απο το βόρειο τμήμα της, Μεθώνη, Μακρύγιαλος, φάρος στις αλυκές (εδώ είναι το πιο hot σημείο), παραλία Κατερίνης και Ολυμπιακή Ακτή, Καλύβια Βαρικού, Γριτσα, πλάκα Λιτοχώρου, Λεπτοκαρυά, μέχρι Παραλία Σκοτίνας (όπου και έχω ψαρέψει), μπορεί κάποιος να ψάξει και να πιάσει τα ψάρια.
2)
οι μουρμούρες, κυρίως από τα τέλη της άνοιξης και μετά, δεν είναι αμελητέες, στις ίδιες ακτές.
3)
Τσιπούρες πολύ μεγάλων μεγεθών δεν υπάρχουν σε συχνότητα, κυρίως οι "λιγδες" είναι αυτές που θα συλληφθούν, με κάποια κομμάτια που αξίζουν όμως (για τα δεδομένα της περιοχής πάντα)
Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί αυτά τα ψάρια και στα κεντρικά του νομού, όπου ήταν σχετικά σπάνια κατά την περίοδο που ψάρευα εντατικά στην περιοχή, μέχρι και το 2010 πάνω κάτω δεν είχα λόγο να ψάξω τσιπούρες στις κεντρικές ακτές της Πιερίας από την στιγμή που υπήρχε αφθονία σε μουρμούρες και λαβράκια με διαφορετικές εποχές μεταξύ τους.
4)
Φυσικά και δεν είναι τα μοναδικά είδη ψαριών που υπάρχουν, ανέφερα 3 ενδεικτικά.
Τα τελευταία χρόνια, δεν ψαρεύω τόσο συχνά, ούτε όσο θα ήθελα. Όμως όταν σε 4 εξορμήσεις για ψάρεμα (όχι απλά μια βόλτα) οι 3 δεν με αφήνουν αψαρο θεωρώ πως δεν είναι κακός τόπος.
Η ακτή στο μεγαλύτερο μέρος της είναι αμμώδης με κατά τόπους μικτό βυθό, υπάρχουν και περιοχές με πέτρα όμως για όποιον την ψάχνει και του αρέσει.
Το βάθος είναι σχετικά μικρό με κάποια σημεία πολύ ρηχό προς βόρεια κατά κύριο λόγο.
Αυτή την εποχή {06 Μαρ), θεωρητικά, είναι αργά για λαβράκια και νωρίς για τα υπόλοιπα.
Εκτός απροόπτου, λέω να κάνω μια "βόλτα" αύριο (Παρασκευή 07/Μαρ) περισσότερο γιατί χρειάζομαι την επαφή με θάλασσα αλλά χωρίς να αποκλείεται κάποια έκπληξη κατά τις πρώτες βραδυνές ώρες!
Για όποιες άλλες πληροφορίες, εδώ είμαι*
*μπαίνω στο φόρουμ, αλλά δεν είμαι προσεκτικός κατά πως φαίνεται!

- andreasomageiras
- Ψαρωμένος
Δεν έγραψα για τα δολώματα (όπως και για τις μουρμούρες).
Κυρίαρχα δολώματα στην περιοχή είναι (με τυχαία σειρά) το μαύρο θηκαρίσιο και η τριχιά, το "Μακρυγυάλου" είναι ένα καταπληκτικό δόλωμα το οποίο όμως δεν κυκλοφορεί σε ικανοποιητική ποσότητα γιαυτό και το αφήνουμε απ' έξω.
Την μουρμούρα θα την ψάξουμε με τριχιά, ιδιαίτερο δόλωμα με τις δυσκολίες του, ενώ το λαβράκι το ψάχνουμε κυρίως με μαύρο θηκαρίσιο (κατά τους χειμερινούς μήνες δεν είναι εύκολη η διάθεση της τριχιας) αλλά και με όλα τα υπόλοιπα γνωστά δολώματα.
Η τριχιά έχει την δυσκολία της στην συντήρηση, θέλει και κάποιο βαθμό επιδεξιότητας κατά την δόλωση της.
Το μαύρο είναι ευκολότερο να βρεθεί κατά την διάρκεια όλου του χρόνου, εκτός εάν υπάρχουν δυνατές και παρατεταμένες κακοκαιρίες.
Το δόλωμα σωλήνα, δουλεύει και αυτό ικανοποιητικά, αν και εγώ προτιμώ να το ψαρεύω στον τόπο που έχει βγει, εκεί δείχνει την αξία του.
Όλα τα λοιπά δολώματα, μάνα, μονοδόλι, μαμούνι (πράσινο καραβιδάκι), αμερικάνος.... Δουλεύουν όπως παντού και με τα δεδομένα που ισχύουν παντού.