
Η πορφύρα είναι ένα οστρακοειδές μαλάκιο το οποίο συναντάμε σχεδόν παντού, αλλά ευκολότερα τη μαζεύουμε από αμμουδερούς βυθούς. Εξαιρετικό δόλωμα, ανθεκτικό στο λιάνωμα κυρίως για τσιπούρες που είναι δύσκολα και καχύποπτα ψαριά. Δουλεύει καλά την ημέρα αλλά και την νύχτα.
Οδηγίες δόλωσης: Για να δολώσουμε την πορφύρα πρέπει πρώτα να σπάσουμε με προσοχή το όστρακό της με ένα σφυράκι ή μια πέτρα και στη συνέχεια να αφαιρέσουμε με ένα μαχαίρι ή ψαλίδι το σκληρό τμήμα της. Αγκιστρώνουμε πρώτα από το μαλακό μέρος και βγάζουμε τη μύτη του αγκιστριού στο μέρος που κόψαμε το σκληρό τμήμα της . Για να προστατέψουμε το μαλακό τμήμα του τυλίγουμε καλά με ελαστικό νήμα.
Συντήρηση: Τις τοποθετούμε μέσα σε ένα κουβά αφήνοντας δύο με τρία εκατοστά θαλασσινό νερό και θερμοκρασία από 12 έως 15 βαθμούς . Σε καθημερινή βάση θα πρέπει να αλλάζουμε το νερό .