Να το πω πιο καθαρά. Τι είναι αυτό που ταλαιπωρεί περισσότερο το δόλωμα? Η ξαφνική επιτάχυνση την ώρα της βολής ή το πλάτς στη θάλασσα?
Προσωπικά έχω διαπιστώσει ότι ασχέτως γραμμαρίων το Α και το Ω είναι μια σωστά εκτελεσμένη βολή. Εάν το σύνολο της αρματωσιάς πάρει μια σωστή καμπύλη και δεν φύγει ούτε πολύ ψηλά, ούτε παράλληλα με τη θάλασσα η επίδραση στο δόλωμα είναι η μικρότερη δυνατή.
Από εκεί και πέρα σαν αίσθηση και μόνο έχω την εντύπωση ότι περισσότερο ταλαιπωρείται το δόλωμα όταν χρησιμοποιούμε λίγα γρ μολύβι σε σχέση με τις δυνατότητες του καλαμιού. Αίσθηση είπαμε...
Όπως και σε πολλά άλλα πράγματα τελικά η καλύτερη λύση μάλλον είναι η μέση. Ούτε 50 αλλά ούτε και 80γρ. Βάλε 60-70 και όπως λέει ο Παλιβάκης χχχχχαλλλλλαρά το καλάμι.
Δεν συζητάω την περίπτωση με bait clip κλπ γιατί είναι ειδική και με εξαρτήματα που δεν υπάρχει λόγος να τα χρησιμοποιήσεις εάν δεν κάνεις surf ή δεν επιθυμείς να ψαρέψεις σε πολλά μέτρα (να το πω longcasting???) και πας για το καλύτερο. Εκεί μπαίνουν και άλλοι παράγοντες χρήσης τους όπως η αεροδυναμική π.χ.
Η ταλαιπωρία των δολωμάτων
- Constantine Palivakis
- Admin
Re: Η ταλαιπωρία των δολωμάτων
Εχω την εντύπωση ότι κάπου εκεί που λέει ο Πασχάλης είναι ο πιο σωστός τρόπος για να μην ταλαιπωρούμε τα δολώματα μας.
Προσωπικά κοιτάω πολύ το που το καλάμι μου δουλεύει σωστά χωρίς να ζορίζομαι εγώ και αυτό να δουλεύει όσο πιο πολύ γίνεται μόνο με το βάρος και τη κίνηση που κάνω. Δεν βιτσιαζω ποτέ και ο τρόπος που ριχνω οσο πιο ανώδυνος γίνεται. Προσπαθώ να μην ακουμπάω ποτέ το δόλωμα κάτω και γενικά ο τρόπος που ριχνω είναι με τι λογική να μην ταλαιπωρησω το δολωμα καθόλου. Δεν με πειράζει να χάσω μέτρα. Καλύτερα κοντά και σωστά παρα μακρια και σκατα. Όσοι με έχουν δει να ριχνω απο κοντα καταλαβαίνουν τι θέλω να πω. Για τους αλλους ελπίζω απλα να κατάλαβαν.
Προσωπικά κοιτάω πολύ το που το καλάμι μου δουλεύει σωστά χωρίς να ζορίζομαι εγώ και αυτό να δουλεύει όσο πιο πολύ γίνεται μόνο με το βάρος και τη κίνηση που κάνω. Δεν βιτσιαζω ποτέ και ο τρόπος που ριχνω οσο πιο ανώδυνος γίνεται. Προσπαθώ να μην ακουμπάω ποτέ το δόλωμα κάτω και γενικά ο τρόπος που ριχνω είναι με τι λογική να μην ταλαιπωρησω το δολωμα καθόλου. Δεν με πειράζει να χάσω μέτρα. Καλύτερα κοντά και σωστά παρα μακρια και σκατα. Όσοι με έχουν δει να ριχνω απο κοντα καταλαβαίνουν τι θέλω να πω. Για τους αλλους ελπίζω απλα να κατάλαβαν.
www.constantinepalivakis.com