
Ο σαργός είναι μικρό ψάρι με μήκος που φτάνει τα 45 εκατοστά και βάρος που ξεπερνάει καμιά φορά τα δύο κιλά. Η επιστημονική του ονομασία είναι Diplodus sargus, και ανήκει στην τάξη των περκόμορφων, στην οικογένεια των σπαρίδων. Ο σαργός ζει επίσης σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και στον Ατλαντικό ωκεανό, από τις ακτές της Γαλλίας μέχρι τη Νότιο Αφρική. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι μια μαύρη κηλίδα στη βάση της ουράς και μια έντονη μαύρη απόχρωση στο τέλος της ουράς. Ο σαργός έχει ανεπτυγμένη όσφρηση και πολύ κοφτερούς κοπτήρες. Μπορούμε να τον αναζητήσουμε παντού, αν και ο ίδιος είναι λάτρης των βράχων. Τα κατρακύλια δημιουργούν κρυψώνες στις σχισμές τους, απόρθητες και ασφαλείς για τα ευέλικτα αυτά ψάρια. Επίσης, οι πετρώδεις πλάκες σε ρηχό αμμώδη βυθό, είναι ένα άλλο μέρος όπου μπορούμε να τον συναντήσουμε, αφού εκεί συγκεντρώνονται πολλά είδη «άσπρων» ψαριών.
Στη χώρα μας αλλά και σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου ο σαργός αναπαράγεται συνήθως από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο. Η αναπαραγωγή γίνεται όταν το ψάρι έχει ηλικία από 2 μέχρι 6 χρόνια. Είναι πρώτανδρο ερμαφρόδιτο είδος. Γεννιέται αρσενικό και σταδιακά γίνεται θηλυκό.
Μαζί με το σαργό πρέπει να αναφερθούμε και στα συγγενικά είδη που και αυτά τα συναντάμε σχεδόν μαζί, την ούγενα και τον κακαρέλο.
Η ούγενα λέγεται και σουβλομύτης ή μυτάκι λόγω του ρύγχους της και των χαρακτηριστικών μπροστινών δοντιών της. Τρέφεται με φυτικές ουσίες και το κρέας της θεωρείται κατώτερο του σαργού.

Ο κακαρέλος διαθέτει και δεύτερο μαύρο δακτύλιο γύρω από το σβέρκο, γι’ αυτό σε πολλές περιοχές λέγεται και χαρακήρα και παπαδόσαργος. Σπανίως το βάρος του φθάνει το κιλό.

Όσον αφορά τα δολώματα που πρότιμα στο ψάρεμά μας, του αρέσουν όλα τα σκουλίκια με μια ιδιαίτερη προτίμηση στο φαραώ, όπως επίσης και το καραβιδάκι. Πολλοί βέβαια τον ψαρεύουν και με κοτόπουλο.
Ο σαργός έχει εύγευστο και νόστιμο κρέας και θεωρείται ψάρι πρώτης ποιότητας.
πηγή Βικιπαίδεια