Λαγοκέφαλος και πώς τον ξεχωρίζουμε
Ο λαγοκέφαλος, πρωτοεμφανίστηκε στα ελληνικά νερά το 2003, στη Ρόδο, αν και η πρώτη επιστημονική καταγραφή τον θέλει να εμφανίζεται το 2005 στο Ηράκλειο της Κρήτης, έκτοτε πάντως δείχνει ότι έχει εγκατασταθεί για τα καλά στα ελληνικά νερά, με πιο πρόσφατη εμφάνισή του αυτή στην Κεφαλονιά.

Άκρως επικίνδυνος για κατανάλωση
Ο λαγοκέφαλος είναι άκρως επικίνδυνος για κατανάλωση αφού η τοξική ουσία τετραδοτοξίνη που περιέχει μπορεί να προκαλέσει ακόμη και τον θάνατο. Τα συμπτώματα που συνήθως παρουσιάζονται μετά την κατανάλωσή του είναι εμετοί, διάρροια, δύσπνοια και παράλυση. Στην Ελλάδα δεν έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα θύματα αντίθετα με το Ισραήλ, όπου οι πληθυσμοί του ψαριού είναι μεγάλοι.
Η τετραδοτοξίνη περιέχεται κυρίως στο δέρμα και τα εντόσθια χωρίς όμως να αποκλείεται και η εμφάνισή της σε άλλα σημεία του ψαριού. Επίσης διαφέρει και η ποσότητά της από ψάρι σε ψάρι, με ένα ποσοστό 25% περίπου των ψαριών του είδους να διαθέτουν πολύ αυξημένες ποσότητες.
Αν κάποιος καταναλωτής παρουσιάζει τα παραπάνω συμπτώματα ενώ έχει καταναλώσει ψάρια για τα οποία δεν είναι απολύτως σίγουρος για το είδος, θα πρέπει να επισκεφτεί άμεσα το πλησιέστερο νοσοκομείο.
Πώς αναγνωρίζουμε τον λαγοκέφαλο;
Το ψάρι έχει σχήμα τορπίλης, δεν έχει λέπια και διαθέτει τέσσερα δυνατά δόντια, σαν ράμφος. Η ράχη του είναι γκριζωπή και διαθέτει τις χαρακτηριστικές σκούρες κηλίδες. Το μέγεθός του μπορεί να κυμαίνεται από λίγα εκατοστά μέχρι και παραπάνω από ένα μέτρο.
Οι Π. Περιστεράκη από το ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ. δημιούργησε τις παρακάτω εικόνες προκειμένου αλιείς και καταναλωτές να μπορούν να διακρίνουν πιο εύκολα τους λαγοκέφαλους.



Μεγάλο πρόβλημα για την αλιεία
Ο λαγοκέφαλος, πέρα από την επικινδυνότητά του αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για όλα τα είδη της αλιείας αφού συχνά προκαλεί καταστροφές στα σύνεργα των ψαράδων ή τρώει τα αλιεύματα.
Ήδη ψαράδες αλλά και φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αφού περαιτέρω εξάπλωσή του μπορεί να σημάνει την μετατροπή μεγάλων περιοχών σε περιοχές ακατάλληλες για πολλά είδη αλιείας.
Με τα κοφτερά του δόντια συχνά διαλύει τα αλιευτικά εργαλεία των ψαράδων, είτε αυτά είναι παραγάδια, είτε εργαλεία για την παράκτια αλιεία (αγκίστρια, δολώματα ακόμη και μολύβια).
Ακόμη και σε μικρά μεγέθη μπορεί να αποβεί επικίνδυνος για τους ψαράδες αφού η πιθανότητα να το μπερδέψουν με κάποιο άλλο είδος μεγαλώνει, αυξάνοντας παράλληλα και το χρόνο του ξαψαρίσματος των διχτυών τους. Πάντως, μέχρι σήμερα, οι ψαράδες μας δείχνουν να ανταποκρίνονται πολύ ικανοποιητικά στους κινδύνους αυτούς αφού δεν έχει αναφερθεί κάποια περίπτωση λαγοκέφαλου που πέρασε στην κατανάλωση.
Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα
Πηγές: ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ., Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου
φωτογραφία: Martin -