Τι είναι το Shock leader;

Το ψάρεμα με καλάμι από την ακτή με αντίξοες καιρικές συνθήκες
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
ConstantinosClio
Αρχιψαρωμένος
Αρχιψαρωμένος

Re: Τι είναι το Shock leader;

Δημοσίευση από ConstantinosClio »

-Με νήμα (gosen W8) pe0.8 , pe1.2 , pe2 έχω SL 0.40 (TRABUCCO T-FORCE TOURNAMENT TOUGH με αντοχή λέει 20.2kg / 44.53lb , αμφιβάλλω αλλά μου κάνει) και βαρίδι 120gr (αν θέλω να βάλω κανένα 150άρι άγκυρα απλά θα εκτελέσω πιο μαλακές βολές, ούτως ή άλλος συνήθως κοντά είναι τα ψάρια σε τέτοιες συνθήκες)
-Με πετονιά 0.28 (TRABUCCO SURF FP FLUORO POWER) το ίδιο
-Με πετονιά 0,35 (OCEANIC NANGAI) δεν βάζω SL αλλά στο βαρίδι δεν ξεπερνάω τα 80 - 100 gr (τη χρησιμοποιώ μόνο σε μέρη που λυπάμαι να χρησιμοποιήσω τα παραπάνω).

Τα παραπάνω δεν συστήνονται φυσικά μιας που είναι επιλογές στα μέτρα μου σύμφωνα με τον τρόπο που ρίχνω , τα καλάμια μου και τους μηχανισμούς μου.

Τα μέτρα που φτάνω είναι υπέρ ικανοποιητικά για μένα (θα τα μετρήσω αναλυτικά στο επόμενο ψάρεμα) και η βολή που χρησιμοποιώ κυρίως είναι κάτι σαν την παρακάτω (δεν κάνω δυναμικές βολές) :

Τελευταία πού και πού εκτελώ και καμιά Brighton (μετά απο πιέσεις του Τάσου :lol: )

Υπάρχουν βέβαια πολύ συχνά περιπτώσεις που χρησιμοποιώ πολύ απλή βολή , ώστε να μήν ακουμπάει το δόλωμα κάτω , είτε για να μή σκαλώσει το αγκίστρι αν το έδαφος δεν είναι ομαλό είτε για να μη τραυματίσω ένα ευαίσθητο δόλωμα η έστω χαλάσω την παρουσίαση του είτε απλά γιατί θέλω να ρίξω πιο κοντά.

Προσωπικά (πάντα χωρίς να θέλω να προσβάλω κανέναν) τα περί ασφάλειας και αν σου τύχει τα ακούω με "φιλτρο" πλέον γιατί ομολογώ πως τα περισσότερα κοψίματα τα έχω δει απο κόσμο που χρησιμοποιεί SL , είτε γιατί εφάρμοσε λάθος κόμπους κτλ. είτε γιατί κανένας δεν του είπε "μυστικά" κόλπα για τον κόμπο , είτε γιατί πειραματιζόμενος με δυναμικές βολές το μολύβι πήγαινε αλλού για αλλού. Από "παραδοσιακό" κόσμο που δεν ψάχνεται με βολές με μάνα 0.35 - 0.40 και αντίστοιχα βαρίδι 60-80 και 100-120 απευθείας πολύ σπάνια να έχω δει κόψιμο και αυτό συνήθως συνέβαινε γιατί η πετονιά ήταν σάπια κινέζικη 10ετίας ή πιανόταν στο σιαλούμ :lol:

Κάτι τελευταίο η εφαρμογή του SL σε νήμα έχει διαφορές από ότι σε πετονιά , μικρές και απλές διαφορές που όμως μπορεί να σου κάνουν τη ζωή κόλαση μέχρι να βρεις τι φταίει , αναλυτικά ίσως κάνουμε ένα θέμα μόλις ολοκληρωθούν τα συμπεράσματα γιατί ακόμα ψάχνομαι και εγώ και ιδίως ο Τάσος.
Ειδικά σε πολύ λεπτά νήματα , ένα απλό παράδειγμα γνωστό σε τεχνικές όπως το shore jigging είναι πως λεπτό νήμα σε χοντρό shock leader μπορεί να προκαλέσει κόψιμο στον κόμπο σε ζόρι και φυσικά οι κόμποι που χρησιμοποιούνται στην ένωση νήμα-SL είναι διαφορετικοί από ότι πετονιά-SL.

Τώρα αν ψαρεύεις με δίσπαστες γκουμούτσες ή νευρικά τρίσπαστα και εκτελείς pendulum , otg και άλλες το 0.60 είναι και λίγο ...
Το ερώτημα όμως σε αυτή τη περίπτωση είναι : χρειάζεται όλο αυτό, ή χάνεις τελικά περισσότερα από όσα κερδίζεις...; :roll:
Άβαταρ μέλους
andreasomageiras
Ψαρωμένος
Ψαρωμένος

Δημοσίευση από andreasomageiras »

Σε ένα καλάμι έχω νήμα, καπό 0,18 νομίζω έλεγε η συσκευασία.
Όταν προμηθευτώ ξανά σοκ λιντερ θα πάρω ποιο λεπτό, ως τότε θα "φάω" αυτό που έχω, έρχεται και χειμώνας οπότε στον καιρό με ποιο βαριές άγκυρες θα κάνει δουλειά και το 0,60, δε λέω ότι δεν είναι χονδρό.... Άλλωστε το λέγαν και οι Stark Winter Is Coming το shock leader να παχύνει.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
spygog
Αρχιψαρωμένος
Αρχιψαρωμένος

Δημοσίευση από spygog »

Στα δικά μου καλάμια χρησιμοποιώ για μάνα συνήθως πετονιά διατομής 0,30 και μάξιμουμ 0,35. Τα βαρίδια που χρησιμοποιώ είναι συνήθως 80 γρ για τα τηλεσκοπικά και 100-120 γρ για τα τρίσπαστα. Πιο σπάνια έχω ρίξει και 140 γρ με δίσπαστο. Με μάνα 0,35 έχω ρίξει βαρίδι 100 γρ χωρίς shock leader και χωρίς ποτέ να έχω πρόβλημα. Έχω χρησιμοποιήσει κατά καιρούς και κωνικής διατομής shock leader 0,30-0,57 αλλά και πετονιά μεγαλύτερης διατομής και ειδικότερα AWA-SHIMA 0,45. Είμαι περισσότερο ευχαριστημένος με τη χρήση της AWA SHIMA σε σχέση με το κωνικό shock leader. Ποτέ δεν είχα πρόβλημα με σπάσιμο με την πετονιά μεγαλύτερης διατομής ενώ με το κωνικό shock leader μου έχει κοπεί δύο φορές στον κόμπο, όχι όμως στο πρώτο ψάρεμα αλλά στο δεύτερο ή στο τρίτο. Απαραίτητη σημείωση ότι οι βολές μου είναι απλές, είτε πάνω από το κεφάλι είτε από το πλάι. Με τα παραπάνω δεδομένα, πιστεύω ότι θα χρησιμοποιούσα μεγαλύτερης διατομής shock leader μόνο αν άλλαζα τις ψαρευτικές μου συνήθειες, είτε λόγω αλλαγής εξοπλισμού είτε λόγω αλλαγής των βολών.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Surfcasting”