Όταν τα ψάρια δεν τρώνε..

Το casting είναι μια συναρπαστική τεχνική ψαρέματος από την ακτή, όπου ο ψαράς ρίχνει το δόλωμα του με καλάμι και μηχανισμό.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Constantine Palivakis
Admin
Admin

Όταν τα ψάρια δεν τρώνε..

Δημοσίευση από Constantine Palivakis »

Μετά από μία μία μικρή συζήτηση που είχαμε σε στο chat με τον Ανδρέα έριξε ιδέα για ένα θέμα που κάποια στιγμή όλους μας έχει προβληματίσει.
Γιατί δεν βγάζω ψάρια εγώ και βγάζει ο φίλος που ψαρεύει μαζί μου.
Οι λόγοι είναι πολλοί.
Ο πρώτος είναι γιατί ο άλλος κάνει κάτι που δεν κάνω εγώ.
Χωρίς να σημαίνει ότι ο άλλος είναι καλύτερος ψαράς από έμενα. Ίσως είχε μία ιδέα να δοκιμάσει κάτι, η απλά του έκατσε.
Όταν ψαρεύω με φίλους και βλέπω ότι έμενα δεν μου βγαίνει το ψάρεμα και σε αυτόν πάει καλά, το πρώτο που θα κάνω είναι να ρωτήσω το πως ψαρεύει και να δοκιμάσω και εγώ τον τρόπο του.
Για αυτό αλώστε πάμε με παρέα, για να βοηθάει και να στηρίζει ο ένας τον άλλο, αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να πάμε μαζί του.
Ο δεύτερος και ο πιο συνηθισμένος είναι ότι πολλές φορές ψαρεύουμε σε όλα μας τα καλάμια με τον ίδιο τρόπο, μεγάλο λάθος!
Υπάρχουν δεκάδες αρματωσιές για να δοκιμάσουμε. Αλλες ψαρεύουν πάτο, άλλες ψηλά, άλλες μακριά, άλλες κοντά, και άλλες καθόλου.
Ο κάθε ψαρότοπος έχει τα δικά του κόλπα, εμείς άπλα πρέπει να βρούμε τι είναι αυτό που θα κάνει το ψάρεμα μας πιο αποδοτικό.
Ένας άλλος πολύ σημαντικός λόγος είναι ότι χρησιμοποιούμε λάθος τα δολώματα μας.
Λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν το πως ψαρεύουμε όταν έχουμε πολλά δολώματα μαζί μας, και αρκετοί έχω παρατηρήσει ότι το κάνουν λάθος.
θα δώσω ένα παράδειγμα.
Όταν έχουμε αρκετά διαφορετικά δολώματα μαζί μας όπως π.χ. ακροβάτη Φαραώ, μονοδολια, μάνες, σαρδέλες, δεν τα δολώνομαι όπως μας έρθει.
Τα δολώματα που έχουν την ικανότητα να μαλαγρωνουν το σωστό είναι να μπαίνουν στη μέση.
Δηλαδή αν ψαρεύουμε μονοί μας και έχουμε 4 καλάμια θα βάλουμε στα μεσαία καλάμια ακροβάτη η σαρδέλα η Φαραώ και στα ακριανά θα βάλουμε μονοδολια και μάνες.
Συνήθως τα δολώματα που έχουν αίμα και μαλαγρωνουν με το που τα ρίξουμε θα πλακώσουν πάνω τους η ψιλαδουρα.
Τα μεγάλα που είναι πιο επιφυλακτικά, θα πλησιάσουν τα μικρά άλλα πιο διστακτικά, οπότε έχουμε περισσότερες πιθανότητες να βαρέσουν στα μεγάλα και σκληρά δολώματα που έχουμε αριστερά δεξιά.
Όταν ψαρεύουμε με κάποιο φίλο κάνουμε κατόπιν συνεννόησης το ίδιο με περισσότερα καλάμια.
Αυτά τα ολίγα στα γρήγορα για να μην ξεχάσω τη συζήτηση που είχαμε με τον αντρε.
Με το που βρω ευκαιρία και έχω καθαρή σκέψη θα προσθέσω και άλλα, γιατί τώρα ακούω συνέχεια.. μπαμπα μπαμπααα μπαμμαπαααα μπαμπαααααααααααααααααα
www.constantinepalivakis.com
Άβαταρ μέλους
takis.mantadakis
Ψαρωμένος
Ψαρωμένος

Re: Όταν τα ψάρια δεν τρώνε..

Δημοσίευση από takis.mantadakis »

Πολύ ωραίο κ ευχάριστο άρθρο Ντίνο.
Όντως οι λόγοι είναι πάρα πολλοί.
Εγώ θα μείνω στο κομμάτι των δολωμάτων κ θα πω κάτι πολύ απλό κ αυτονόητο αλλά νομίζω πολύ σημαντικό.
Μεγάλο ρόλο για μένα παίζουν κ οι δολωσιές. Ο τρόπος που δολώνουμε κ το πως παρουσιάζεται το δόλωμα στον βυθό. Να προσέχουμε δηλ να κάνουμε σωστές κ όμορφες δολωσιές , π.χ. το δόλωμα να είναι ανάλογο με το μέγεθος του αγκιστριού κ ούτε πολύ μικρό ώστε να φευγει απ το αγκίστρι μας αλλά ούτε πολύ μεγάλο ώστε να "μπουκώνει" κ να μην μπορεί να πιαστεί το ψάρι.
Ειδικά όταν δολώνουμε φαραώ, μάνες, μανάκια θεωρώ πως χρειάζεται λίγο παραπάνω προσοχή ώστε να μην σακουλιάζουν κ κρύβεται το αρπάδι με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καρφωθεί το ψάρι ή να μετακινούνται προς το κοτσάνι με αποτέλεσμα να μην δουλεύει σωστα το δόλωμά μας.
Το άλλο που ποτέ δεν έχω καταλάβει (κ είναι αυτό που πλέον με γοητεύει κ γελάω κάθε φορά που μου συμβαίνει) είναι πώς γίνεται να ψαρεύεις με φίλους με 8 καλάμια σύνολο όλα στη σειρά με διαφορετικά δολώματα αλλά κ ίδια δολώματα σε όλα τα καλάμια κ τα ψάρια να βγαίνουν μόνο από ένα καλάμι κ αυτό να είναι το ένα ακριανό.
Η μαγεία του ψαρέματος...
Άβαταρ μέλους
Tasos Potoudis
Admin
Admin

Δημοσίευση από Tasos Potoudis »

Το ακριανό είναι μια χαρα Τακη!
Να ψαρευουν 8 ενα 24ωρο , να ερχετε φιλος σφηνα , να στηνει αναμεσα , σε 4 ωρες να περνει 3 καλα ψαρια ενω οι υπολοιποι ουτε τσιμπια κ πριν κ μετα το 4ωρο του φιλου.....?? Μαγεια!!
..tripinfishing..
Άβαταρ μέλους
Constantine Palivakis
Admin
Admin

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Τι μου θύμισες... τρελό γέλιο!
Άβαταρ μέλους
takis.mantadakis
Ψαρωμένος
Ψαρωμένος

Tasos Potoudis έγραψε: Παρ Μάιος 17, 2019 1:07 pm Το ακριανό είναι μια χαρα Τακη!
Να ψαρευουν 8 ενα 24ωρο , να ερχετε φιλος σφηνα , να στηνει αναμεσα , σε 4 ωρες να περνει 3 καλα ψαρια ενω οι υπολοιποι ουτε τσιμπια κ πριν κ μετα το 4ωρο του φιλου.....?? Μαγεια!!
Τάσο κάνετε ακόμα παρέα με αυτόν τον φίλο?? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Φίλε εσείς πήγατε λάθος ώρα... ο φίλος ήξερε τι ώρα να έρθει.
Κλασσική περίπτωση να μην πάιρνεις τσιμπιά κ μόλις έρχεται άλλος να παίρνει κ ψάρια
Άβαταρ μέλους
mpampists
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από mpampists »

takis.mantadakis έγραψε: Παρ Μάιος 17, 2019 4:14 pm
Tasos Potoudis έγραψε: Παρ Μάιος 17, 2019 1:07 pm Το ακριανό είναι μια χαρα Τακη!
Κλασσική περίπτωση να μην πάιρνεις τσιμπιά κ μόλις έρχεται άλλος να παίρνει κ ψάρια
και παρεα κανουμε και μας βγαζει και τα ψαρια απο τα καλαμια μας οταν εμεις ειμαστε αλλου για αλλου :D :D :D
Άβαταρ μέλους
Constantine Palivakis
Admin
Admin

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Άβαταρ μέλους
andreasomageiras
Ψαρωμένος
Ψαρωμένος

Δημοσίευση από andreasomageiras »

Καλημέρα, έχω κάνει κι εγώ κάποιες παρατηρήσεις.
Όσες φορές έφυγα αψαρος είχαν ένα κοινό γνώρισμα, χρονικά ήταν λίγο πριν δυναμώσει η κακοκαιρία σε ένα μικρό (σχεδόν) άνοιγμα του καιρού.
Τις 2 τελευταίες φορές συνέβη αυτό, προχθές πήγαμε σε ένα μικρό άνοιγμα ανάμεσα σε βροχή με δυνατό βόρειο άνεμο όπως και την προηγούμενη φορά.
Όλοι οι τοπικοί ψαράδες λένε το ίδιο πράγμα, "όταν έχει καιρό από βόρεια τα ψάρια δεν τρώνε από έξω και από μέσα ελάχιστα θα βγουν".
Κάτι άλλο που είναι σημαντικό, το σημείο που ψαρεύουμε είναι αρκετά μέσα στην θάλασσα με αποτέλεσμα ο άνεμος να γίνετε πολύ ενοχλητικός αυτό πιστεύω ότι μας προκαλεί ακούσια μία ατονία. Δεν προσέχουμε όσο θα έπρεπε ούτε αρματωσιές, ούτε καλάμια για ενδείξεις, ούτε ελέγχουμε όσο συχνά θα έπρεπε τα δολώματα και ούτε μας δίνει το ερέθισμα να ψάχνουμε τρόπο για να προκαλέσουμε τα ψάρια.
Αυτή την εποχή εκεί έχει πολλά φύκια (αυτά που είναι σαν μαρούλι και αρκετή μαλουπα) η άποψη μου είναι ότι πρέπει να σηκώσω το δόλωμα ποιο ψιλά, δεν έχω μάθει όμως να δουλεύω φλοτερ και μακριές αρματωσιές, όταν ψαρεύω με καλό καιρό έχω όρεξη και κουράγιο να κάνω δοκιμές, καλές συνθήκες για το "κορμί" μου εννοώ να μην με παραζαλιζει ο αέρας στη θάλασσα ας έχει κύμα.
Οπότε έχουμε κάποια δεδομένα, κατά γενική ομολογία με βόρειο καιρό εκεί τα ψάρια είναι δειλά, η ενόχληση του ανέμου (εμένα τουλάχιστον) μου κόβει πολύ από την όρεξη και την προσοχή μου κατά το ψάρεμα, αυτή την εποχή έχει φύκια που κρύβουν το δόλωμα, σε κάθε επιστροφή τα αγκίστρια και το μολύβι είναι γεμάτα μαρούλι σαλάτα.
Σίγουρα όποιος δεν επηρεαστεί από της συνθήκες που επικρατούν, εκτός νερού, θα έχει καλύτερο ψαρευτικό αποτέλεσμα.
Γενικά εμένα μου αρέσει το ψάρεμα στην παραλία με την άπλα μου και τα ωραία μου, το ζευγάρι μου εκεί του αρέσει εκεί πάμε.
Θα μου πείτε γιατί πας εκεί και όχι σε κάποια παραλία ή γιατί πας εκεί με αυτές τις συνθήκες;
Λίγες οι φορές που η ευθυγράμμιση στις συγκυρίες μου επιτρέπουν μια εξόρμηση. Οπότε πάω και ελπίζω στην έκπληξη.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
takis.mantadakis
Ψαρωμένος
Ψαρωμένος

mpampists έγραψε: Παρ Μάιος 17, 2019 7:49 pm
takis.mantadakis έγραψε: Παρ Μάιος 17, 2019 4:14 pm
και παρεα κανουμε και μας βγαζει και τα ψαρια απο τα καλαμια μας οταν εμεις ειμαστε αλλου για αλλου :D :D :D
Μπάμπη εμένα άμα μου έκανε τέτοιο χουνέρι θα τον είχα κόψει από φίλο την ίδια στιγμή :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Αστειεύομαι φυσικά. Αυτά είναι τα ωραία κ που μένουν να θυμάσαι κ να γελάς.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Casting”