Σκαλώματα στο casting.

Το casting είναι μια συναρπαστική τεχνική ψαρέματος από την ακτή, όπου ο ψαράς ρίχνει το δόλωμα του με καλάμι και μηχανισμό.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Tasos Potoudis
Admin
Admin

Σκαλώματα στο casting.

Δημοσίευση από Tasos Potoudis »

Με αφορμή μια κουβέντα ανάλογη σκέφτηκα ότι είναι ένα πολύ ωραίο θέμα για ανάλυση.
Σπαστικό εως πολύ σπαστικό για μας , μόλυνση... κ κίνδυνος για ανθρώπους κ ψάρια.
Σε χώρες της Ευρώπης προωθούνε κ έχουν στα μαγαζιά τους βαρίδια απο βότσαλα... :!:
Τι παίζει τώρα με τα σκαλώματα...
Μπορεί να σκαλώσει το βαρίδι μας ή το αγκίστι μας.
Σε πέτρες αλλά κ σε φύκια ,τραγάνες ποσειδωνίες κ πολλά άλλα εκτός πέτρας.
Επειδή τυχαίνει κ ψαρεύω με νήμα 14+ κιλών πραγματικής αντοχής κ σοκ 0.55-0.60 οι φορές που έχω σκαλώσει ,
κ τραβάω για να κοπεί όπου αντί αυτού ξεκολάει... κ φέρνω ένα φυτό με τη ρίζα του έξω , είναι ένα 80% μη πω κ παραπάνω..
Με μάνα 0.35 δεν υπάρχει περίπτωση να ξεσκάλωνα. 0.40 ίσως..
Να το έχουμε κ αυτό κατά νού, οτι πολλές είναι οι φορές που το βαρίδι μας έχει μπλεχτεί σε φυτά κ όχι σε πέτρες.
Επειτα....Τα ρεύματα.
Μεγάλο κομμάτι η μετατόπιση του βαριδίου απο αυτά.
Δε μιλάω για Ευβοικό όπου στα στενέματα του τα ρεύματα δεν αντιμετωπίζονται παρά μόνο αν ψαρεύεις μαζί τους ,
αλλά για μια νορμάλ ήρεμη θάλασσα όπου ένα 80αρι εύκολα παέι βόλτα απο ένα ύπουλο ρευματάκι.
Με λίγο κυματάκι η μετακίνηση είναι σίγουρη.Το 100αρι είναι πιο ασφαλές.
Αμα κάνει 3αράκι - 4 120αρι καλύτερα.
Η σωστή άγκυρα είναι πολύ καλή περίπτωση στα σκαλώματα , για αυτό το λόγο...δεν μετακινείται.
Το δυνατό καλάμι κ το νήμα που δεν έχει ελαστικότητα για ένα άμεσο ξεκόλημμα απο το βυθό είναι το άλλο κομμάτι της εικόνας.
Ξεχνάς τα σκαλώματα!

Αλλοι δε θέλόυν το νήμα , άλλοι τα σκληρά καλάμια ...δεν προτείνω στήσιμο, αναφέρω επί των σκαλωμάτων.

Το αγκίστρι όσο πιο καμπύλο είναι τόσο πιο δύσκολα σκαλώνει.

Φλοτεράκια βοηθάνε, αλλά ένα ίσιο αγκίστρι πάνω σε φλότερ που σηκώνει όλο το δόλωμα απο το βυθό κ βολτάρει με τα ρεύματα , ίσως έχει αντίθετα αποτελέσματα.

Απελευθερωτές έχουμε..... στους οποίους καλό είναι να έχουν πετονιά ενα νούμερο κάτω από τη μάνα κ όχι πολύ λεπτή.
Οσο λιγότερα μολύβια αφήνουμε μέσα τόσο καλύτερα. Μολύνουμε κ χαλάμε κ τον ψαρότοπο.Είναι σοβαρό.

Αρματωσiα pulley - τελεφερίκ , βοηθάει πολύ όταν έχουμε ψάρι πάνω.

Μολύβι τύπου tremollino κρατάει αέρα κ στέκετε όρθιο αν κ δε τα έχω δουλέψει αρκετά για να έχω άποψη.
2-3 που είχα πάρει τους έκανα τρύπες στο λάστιχο κ τα έριξα σαν μαλαγρωτές...δε τα συμπάθησα ποτέ, δε ξέρω ακριβώς το γιατί , μάλλον επειδή νιώθω ότι δεν θα είναι σταθερό στο βυθό κ δεν είναιι κ διακριτικό...
Αν είναι να έχεις ένα βαρίδι να κανει βόλτες όμως καλύτερα ένα τέτοιο.
Τέλος ο κ Μακρής μου είχε δείξει ένα βιντεάκι με ένα ελατήριο πρίν το βαρίδι ίδιου μεγέθους με αυτό ,το οποίο είχε σχήμα αυγού κ σκάλωνε πριν το βαρίδι , οπου στο χαλάρωμα της μάνας πεταγε το βαρίδι πίσω κ ξεσκάλωνε.
..tripinfishing..
Άβαταρ μέλους
Elias k
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Re: Σκαλώματα στο casting.

Δημοσίευση από Elias k »

Οικολογικά όντος γίνετε ρύπανση του βυθού αλλά δεν ενοχλή ιδιαίτερα τα ψάρια θα έλεγα.
Μεγάλο θέμα αλλά δυστυχώς έτσι έχουν τα πράγματα όσο αφορά την ρύπανση.
Τα σκαλωματα πάντα ήταν ένας μπελάς και θα συνεχίσει να είναι για αρκετό καιρό ακόμη και ειδικά σε πολυψαρεμενα μεροι όπως π.χ. λιμάνια η κάποιες παραλίες που συχνάζουν καστεραδες λόγου το ότι υπάρχει τόσο πολύ μισινεζα μέσα που είναι φυσικό να έχουμε σκαλωματα.
Τυχαίνει να ψαρευω σε τέτοια σημεία και ο μόνος τρόπος να αποφύγεις αυτό το είδος σκαλωματος είναι να ψαρεύει Ποιο μακριά από τους άλλους,δηλαδή πολύ Ποιο μακρινές βολές γιατί αν ρίχνεις όπως οι άλλοι θα έχεις συνεχώς σκαλωματα.
Αν είναι να σκαλώσει το βαρίδι ότι και να βάλεις το ίδιο πράγμα θα είναι,δηλ. Θα έχεις κόψιμο εκτός αν εκμεταλευτεις την δύναμη του καλαμιου σου και με υπομονή και σταθερή δύναμη το ξεκολλήσεις.
ΠΡΟΣΟΧΗ δεν γίνετε σε όλα τα καλάμια αυτό γιατί έχουν σπάσει αρκετά.
Ό τρόπος που ξεκινάμε με το καλάμι είναι με γωνία κοντά στις 45 μοίρες με σταθερή δύναμη και με μικρά βήματα πίσω με το καλάμι να ερχετε σε πολύ ζόρι αρκετές φορές και αν τυχόν έχει κανένα χτύπημα από πτώση τότε θα το σπάσουμε.
Ιδανικός τρόπος είναι με ένα πανί τυλιγμένο στο χέρι το καλάμι στην ευθεία με την θάλασσα,δηλ. Να ακολουθεί την μισινεζα και με σταθερή δύναμη κάποια στιγμή θα ξεκοληση η θα κοπεί.
Αρκετοί κάνουν το λάθος και κάνουν τιναγματα με το καλάμι Μήλος και ξεσκαλωση με κίνδυνο ενός κρακ. Άλλοι φέρνουν σε ευθεία το καλάμι και τραβούν με αποτέλεσμα όλη η δύναμη να μεταφέρετε στο ρολερ του μηχανισμού και έτσι να γίνετε ζημιά χωρίς να το καταλαβαίνουμε στο μηχανάκι μας.
Μόνο με σταθερή δύναμη όπως είπα Ποιο πάνω θα έχουμε ξεσκαλωμα με του τρόπους που ανέφερα.
Τώρα αν είναι μισινεζα η νήμα είναι το ίδιο πράγμα στο σκαλωμα κατά την άποψή μού.
Η δύναμη των δύο αυτών υλικων όντος μερικές φορές μπορεί να κάνει διάφορα άλλα αν το σκαλωμα είναι χοντρό απλά θα έχουμε θέμα.
Άβαταρ μέλους
Tasos Potoudis
Admin
Admin

Δημοσίευση από Tasos Potoudis »

Ενας ψαράς στο Κιάτο μου είχε πει ότι οι παλιοί επαγγελματίες είχαν ρίξει στο λιμάνι παλιές μπαταρίες αυτοκινήτων , αυτές που είχαν μόλυβδο στα στοιχεία τους μέσα ,για να μη κρατάει ψάρια το λιμάνι κ να μη βγάζει κανείς ερασιτέχνης έτσι ώστε να αγοράζουν απο τα καικια.
Οταν μου το έλεγε ήταν σε φάση που βγάζαν τις μπαταρίες.
Δε ξέρω...έχοντας αυτό στο μυαλό μου είπα ότι χαλάει το μέρος.
..tripinfishing..
Άβαταρ μέλους
Elias k
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από Elias k »

Σε λιμάνι με μπαταρίες βγαίναν και συνεχίζουν να βγαίνουν Τάσο
Άβαταρ μέλους
Giwrgos_Arianos
Ψαρωμένος
Ψαρωμένος

Δημοσίευση από Giwrgos_Arianos »

Tasos Potoudis έγραψε: Παρ Αύγ 31, 2018 5:18 pm Ενας ψαράς στο Κιάτο μου είχε πει ότι οι παλιοί επαγγελματίες είχαν ρίξει στο λιμάνι παλιές μπαταρίες αυτοκινήτων , αυτές που είχαν μόλυβδο
Τι είπες τώρα ρε φίλε?????
Αυτό δεν το έχω ξαναακουσει πουθενά βρε φίλε....ρε τι καταστροφες τραβάμε με τους εγκληματίες....
Οι δυσκολίες που περνάμε σήμερα,γινονται δύναμη για το μέλλον,γιαυτό δεν τα παρατάμε!
Άβαταρ μέλους
Constantine Palivakis
Admin
Admin

Δημοσίευση από Constantine Palivakis »

Σκαλωματα...
Εαν ειχα σκεφτει τα λεφτα που εχω δωσει για βαριδια να τα βαζω στην ακρη θα ημουν πλουσιος σιγουρα.
Και η αληθεια ειναι οτι πολλα λεφτα εχουμε χασει σε βαριδια ολοι μας.
Τα τελευταια χρονια μπορω να πω οτι δεν εχω χασει τοσα οπως παλια.
Και νομιζω οτι υπαρχουν δυο εξηγησεις σε αυτο.
Η εχουμε βγαλει εξω οτι ειχε ο βυθος η απλα προσαρμοστηκα σε αυτον.
Μαλλον το δευτερο ;)
Μονοδρομος τα χοντρα εργαλεια και τα μεγαλα νουμερα σε οτι αρματωσιες φτιαχνεις και χωρις πολλα φρουφρου πανω.
Πλεον οταν εχω σκαλωμα τις περρισοτερες φορες θα σπασει το αγκιστρι η το παραμαλλο στη χειροτερη.
Το βαριδι σπανια και αν το χασω θα ειναι επειδη εχω βαρεθει να αντικαταστησω τη πετονι που το εχω δεσει.
Γενικα μετα απο πολλες δεκαετιες που ψαρευω νομιζω οτι ειναι η καλυτερη λυση.
Και ψαρι καλο δεν χανεις και αρματωσιες δεν αφηνεις μεσα.
Να βγαλω μικροψαρα δεν με πολυ νοιαζει ουτε να ψαρεψω μακρια απο την ακτη.
Και οταν ξερω οτι δεν υπαρχει περιπτωση να μην εχω σκαλωμα επειδη ο βυθος ειναι μανταρα αλλα ξερω οτι θα παρω ψαρια καλα, τοτε μονο με απελευθερωτη.
www.constantinepalivakis.com
Άβαταρ μέλους
ConstantinosClio
Αρχιψαρωμένος
Αρχιψαρωμένος

Δημοσίευση από ConstantinosClio »

Υπήρχε και ενα βίντεο με εναν Ιάπωνα που έκανε κατι παρόμοιο αλλα δεν μπορώ να το βρώ .
Απάντηση

Επιστροφή στο “Casting”