Σπαστικό εως πολύ σπαστικό για μας , μόλυνση... κ κίνδυνος για ανθρώπους κ ψάρια.
Σε χώρες της Ευρώπης προωθούνε κ έχουν στα μαγαζιά τους βαρίδια απο βότσαλα...

Τι παίζει τώρα με τα σκαλώματα...
Μπορεί να σκαλώσει το βαρίδι μας ή το αγκίστι μας.
Σε πέτρες αλλά κ σε φύκια ,τραγάνες ποσειδωνίες κ πολλά άλλα εκτός πέτρας.
Επειδή τυχαίνει κ ψαρεύω με νήμα 14+ κιλών πραγματικής αντοχής κ σοκ 0.55-0.60 οι φορές που έχω σκαλώσει ,
κ τραβάω για να κοπεί όπου αντί αυτού ξεκολάει... κ φέρνω ένα φυτό με τη ρίζα του έξω , είναι ένα 80% μη πω κ παραπάνω..
Με μάνα 0.35 δεν υπάρχει περίπτωση να ξεσκάλωνα. 0.40 ίσως..
Να το έχουμε κ αυτό κατά νού, οτι πολλές είναι οι φορές που το βαρίδι μας έχει μπλεχτεί σε φυτά κ όχι σε πέτρες.
Επειτα....Τα ρεύματα.
Μεγάλο κομμάτι η μετατόπιση του βαριδίου απο αυτά.
Δε μιλάω για Ευβοικό όπου στα στενέματα του τα ρεύματα δεν αντιμετωπίζονται παρά μόνο αν ψαρεύεις μαζί τους ,
αλλά για μια νορμάλ ήρεμη θάλασσα όπου ένα 80αρι εύκολα παέι βόλτα απο ένα ύπουλο ρευματάκι.
Με λίγο κυματάκι η μετακίνηση είναι σίγουρη.Το 100αρι είναι πιο ασφαλές.
Αμα κάνει 3αράκι - 4 120αρι καλύτερα.
Η σωστή άγκυρα είναι πολύ καλή περίπτωση στα σκαλώματα , για αυτό το λόγο...δεν μετακινείται.
Το δυνατό καλάμι κ το νήμα που δεν έχει ελαστικότητα για ένα άμεσο ξεκόλημμα απο το βυθό είναι το άλλο κομμάτι της εικόνας.
Ξεχνάς τα σκαλώματα!
Αλλοι δε θέλόυν το νήμα , άλλοι τα σκληρά καλάμια ...δεν προτείνω στήσιμο, αναφέρω επί των σκαλωμάτων.
Το αγκίστρι όσο πιο καμπύλο είναι τόσο πιο δύσκολα σκαλώνει.
Φλοτεράκια βοηθάνε, αλλά ένα ίσιο αγκίστρι πάνω σε φλότερ που σηκώνει όλο το δόλωμα απο το βυθό κ βολτάρει με τα ρεύματα , ίσως έχει αντίθετα αποτελέσματα.
Απελευθερωτές έχουμε..... στους οποίους καλό είναι να έχουν πετονιά ενα νούμερο κάτω από τη μάνα κ όχι πολύ λεπτή.
Οσο λιγότερα μολύβια αφήνουμε μέσα τόσο καλύτερα. Μολύνουμε κ χαλάμε κ τον ψαρότοπο.Είναι σοβαρό.
Αρματωσiα pulley - τελεφερίκ , βοηθάει πολύ όταν έχουμε ψάρι πάνω.
Μολύβι τύπου tremollino κρατάει αέρα κ στέκετε όρθιο αν κ δε τα έχω δουλέψει αρκετά για να έχω άποψη.
2-3 που είχα πάρει τους έκανα τρύπες στο λάστιχο κ τα έριξα σαν μαλαγρωτές...δε τα συμπάθησα ποτέ, δε ξέρω ακριβώς το γιατί , μάλλον επειδή νιώθω ότι δεν θα είναι σταθερό στο βυθό κ δεν είναιι κ διακριτικό...
Αν είναι να έχεις ένα βαρίδι να κανει βόλτες όμως καλύτερα ένα τέτοιο.
Τέλος ο κ Μακρής μου είχε δείξει ένα βιντεάκι με ένα ελατήριο πρίν το βαρίδι ίδιου μεγέθους με αυτό ,το οποίο είχε σχήμα αυγού κ σκάλωνε πριν το βαρίδι , οπου στο χαλάρωμα της μάνας πεταγε το βαρίδι πίσω κ ξεσκάλωνε.