Η αλήθεια είναι ότι κυκλοφορούσανε τρελές λάσπες τότε και η ανάγκη για καλάμια με γρήγορη δράση που θα μπορούσανε να δουλέψουνε σωστά τα τεχνητά μας ήτανε μεγάλη. Για ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ καλάμια με γρήγορη δράση διότι όσοι είχανε τον παρά δεν είχανε το πρόβλημα.
Και μετά ήρθανε οι Κινεζοκορεάτες. Και γέμισε ο κόσμος με φάστ-έξτραφαστ των 50 και 60 ευρώ. Και γέμισε ο κόσμος ευτυχισμένους σπινεράδες με φάστ καλαμάρες.
Είναι όμως έτσι? Γνώμη μου πως όχι και το εξηγώ με το παρακάτω υποτυπώδες σχέδιο.

Από την εμπειρία μου και από τα όποια οικονομικά (αλλά και όχι τόσο οικονομικά) «φάστ» καλάμια έχω δουλέψει έχω διαπιστώσει το εξής:
Ότι πολλά φάστ καλάμια όχι μόνο δεν είναι φάστ αλλά αντίθετα είναι ρέγκιουλαρ-σλόου αλλά με τόσο πολύ δυνατό κορμό που με την ανάρτηση βάρους λυγίζουν λίγο και δίνουν την αίσθηση της γρήγορης δράσης.
ΠΡΟΣΕΞΤΕ!!!! ΓΡΗΓΟΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ ΠΟΥ ΛΥΓΙΖΕΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΜΥΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΥΓΙΖΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ.
Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι φάστ μπετόβεργες φέρνουν αρκετά αποτελεσματικά τα τεχνητά μας αφού λόγω του ότι λυγίζουν λίγο έχουν τελικά το ίδιο αποτέλεσμα με τα ορίτζιναλ φάστ. Δηλαδή η κίνηση του χεριού μεταδίδεται στο τεχνητό με λίγες απώλειες και δεν χάνεται στο άσκοπο λύγισμα του καλαμιού.
Η τεράστια διαφορά βρίσκεται στους λοιπούς χειρισμούς του καλαμιού και περισσότερο στη βολή. Διότι με ένα βάρος π.χ. 15γρ προσπαθείς να φορτίσεις ένα καλάμι ψευτο15-50 το οποίο στην πραγματικότητα είναι 30-80 ξερωγω και αυτό που καταφέρνεις με μεγάλη επιτυχία είναι να σακατέψεις τους τένοντες.
Επειδή κάποιοι θα πέσουν να με φάνε να σημειώσω ότι δεν είμαι «φίλντ τέστερ» για να έχω εξειδικευμένες γνώσεις (σούπερ, γουάου, καλαμάρα κλπ τεχνικές ορολογίες) αλλά επειδή κανένας δεν μου τα δίνει τζαμπαντάν και τα πληρώνω, αναγκάζομαι να συμβιβάζομαι και με πιο φθηνά εργαλεία οπότε η εμπειρία μου στο θέμα είναι αρκετή.
Μπορώ να γράψω κι άλλα πολλά για το θέμα αλλά θα βγούνε όλα στην πορεία.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το σχέδιο είναι τελείως εμπειρικό και οι αριθμοί σχετικά τυχαίοι. Δεν διεκδικεί νόμπελ ακρίβειας αλλά το παραθέτω για να καταλάβετε περίπου τι εννοώ.