Πότε ένα καλάμι φάστ είναι φάστ και πότε δεν είναι

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
BadKarma
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Πότε ένα καλάμι φάστ είναι φάστ και πότε δεν είναι

Δημοσίευση από BadKarma »

Θυμάμαι ακόμα κάτι άκυρες συζητήσεις που κάναμε για καλάμια με φίλους σπινεράδες μπακ ιν δε ντέιζ που λέμε. Τότε που όποιος ξέφευγε από τις λάσπες που πουλούσανε πολλά ελληνικά καταστήματα και βρισκότανε με κάποιο γιαπωνέζικο καλάμι που ήτανε φάστ, ή πιο φαστ από τα ευρωπαϊκά (γιατί ως γνωστόν «και το ρέγκιουλαρ γιαπωνέζικο είναι φάστ ευρωπαϊκό» και άλλα τέτοια κουλά) ήτανε απλά ΘΕΟΣ και μπορούσε να μιλά και να κρίνει τα πάντα. Δεν χρειαζότανε μάλιστα να βγάζει και ψάρια. Είχε καθαρίσει τα χρέη του με την ψαροκοινωνία.

Η αλήθεια είναι ότι κυκλοφορούσανε τρελές λάσπες τότε και η ανάγκη για καλάμια με γρήγορη δράση που θα μπορούσανε να δουλέψουνε σωστά τα τεχνητά μας ήτανε μεγάλη. Για ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ καλάμια με γρήγορη δράση διότι όσοι είχανε τον παρά δεν είχανε το πρόβλημα.

Και μετά ήρθανε οι Κινεζοκορεάτες. Και γέμισε ο κόσμος με φάστ-έξτραφαστ των 50 και 60 ευρώ. Και γέμισε ο κόσμος ευτυχισμένους σπινεράδες με φάστ καλαμάρες.

Είναι όμως έτσι? Γνώμη μου πως όχι και το εξηγώ με το παρακάτω υποτυπώδες σχέδιο.

Εικόνα

Από την εμπειρία μου και από τα όποια οικονομικά (αλλά και όχι τόσο οικονομικά) «φάστ» καλάμια έχω δουλέψει έχω διαπιστώσει το εξής:

Ότι πολλά φάστ καλάμια όχι μόνο δεν είναι φάστ αλλά αντίθετα είναι ρέγκιουλαρ-σλόου αλλά με τόσο πολύ δυνατό κορμό που με την ανάρτηση βάρους λυγίζουν λίγο και δίνουν την αίσθηση της γρήγορης δράσης.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ!!!! ΓΡΗΓΟΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ ΠΟΥ ΛΥΓΙΖΕΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΜΥΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΥΓΙΖΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ.

Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι φάστ μπετόβεργες φέρνουν αρκετά αποτελεσματικά τα τεχνητά μας αφού λόγω του ότι λυγίζουν λίγο έχουν τελικά το ίδιο αποτέλεσμα με τα ορίτζιναλ φάστ. Δηλαδή η κίνηση του χεριού μεταδίδεται στο τεχνητό με λίγες απώλειες και δεν χάνεται στο άσκοπο λύγισμα του καλαμιού.

Η τεράστια διαφορά βρίσκεται στους λοιπούς χειρισμούς του καλαμιού και περισσότερο στη βολή. Διότι με ένα βάρος π.χ. 15γρ προσπαθείς να φορτίσεις ένα καλάμι ψευτο15-50 το οποίο στην πραγματικότητα είναι 30-80 ξερωγω και αυτό που καταφέρνεις με μεγάλη επιτυχία είναι να σακατέψεις τους τένοντες.

Επειδή κάποιοι θα πέσουν να με φάνε να σημειώσω ότι δεν είμαι «φίλντ τέστερ» για να έχω εξειδικευμένες γνώσεις (σούπερ, γουάου, καλαμάρα κλπ τεχνικές ορολογίες) αλλά επειδή κανένας δεν μου τα δίνει τζαμπαντάν και τα πληρώνω, αναγκάζομαι να συμβιβάζομαι και με πιο φθηνά εργαλεία οπότε η εμπειρία μου στο θέμα είναι αρκετή.
Μπορώ να γράψω κι άλλα πολλά για το θέμα αλλά θα βγούνε όλα στην πορεία.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το σχέδιο είναι τελείως εμπειρικό και οι αριθμοί σχετικά τυχαίοι. Δεν διεκδικεί νόμπελ ακρίβειας αλλά το παραθέτω για να καταλάβετε περίπου τι εννοώ.
Άβαταρ μέλους
Elias k
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Re: Πότε ένα καλάμι φάστ είναι φάστ και πότε δεν είναι

Δημοσίευση από Elias k »

Γεροντα σκαλιζεις θεματα σωστα,το θεμα ειναι ποιος θα τα καταλαβει οπως πρεπει.
Το να δουλεψεις ενα πραγματικο φαστ καλαμι θελει χρονο και πολυ βρεξιμο ωστε να μαθεις να δουλευεις καρπο.
Ενα κλικ παραπανω και πας 30 ποντους μπροστα για πλακα.
Ειναι ομως το σωστο να εχεις φαστ χωρις να γνωριζεις τον κυκλο του καρπου σου…Η το δεξια αριστερα,το πανω κατα και το σωστο τραβηγμα…
Αποριες που μενουν αναπαντητες εδω και χρονια και θα συνεχιζουν εν μεροι να μενουν ετσι γιατι ισως μερικοι δεν εχουν πραγματικα κατανοησει το τι ειναι μεντιουμ φαστ,σλοου μεντιουμ,εξτρα φαστ και τοσα πολλα χαρακτιριστικα που εχουν τα καλαμια για την καθε τεχνικη.
Τεχνικη που πρεπει να φας τα μουτρα σου μεχρι να κανεις αυτο που πρεπει και οταν ειναι απαρετιτο.
Τοσα χρονια εκει εξω ειναι μερικοι που τα λενε οπως πρεπει,αλλα ποιος ακουει πραγματικα..Εκει ειναι το θεμα και το πως πλασαρετε το καθετι μαραφετι στοω καθε ψαγμενο με τα δικα του θελω.
Ειναι ομως το ιδιο ολοι εκει εξω ωστε να δοσουν αυτο που πραγματικα πρεπει,η απλα να εχουμε να λεμε οτι ναι το ΧΧΧΧΧ ειναι καλυτερο απο το ψψψψψ γιατι ο ταδε με αυτο κανει παπαδες.
Το να κανει ομως ο καθενας τους παπαδες θα πρεπει να βρεξει κολο και ειδικα στο σπινινκ,οποτε ελαχιστοι οι πιστοι που συνεχιζουν και ψαχνουν τον σωστο τροπο και το τι πραγματικα ειναι τα φαστ και τα σλοου καλαμια του σπινινκ,γιατι οι περισοτεροι σπλα κουμπονουν ενα τεχνιτο,η μια γκαμα τεχνιτων που τους κανανε πρωταση καποιοι φιλοι και πανε και μαστιγονουν την θαλασσα λες και δουλευουν στο μεντρανο.
Αφου μαστιγοσουν μετα σου λενε πως το χχχ τεχνιτο δεν εχει καλη πλευση ρε γαμοτο τι κανω λαθος…
Ετσι λοιπον αρχιζει η ιστορια αγοραζουν,πουλανε,ξαναγοραζουν ξαναπουλανε και ακρη δεν βγαζουν γιατι απλα δεν μαθανε να κουνανε και να διαβαζουν πρωτα τον καρπο τους και πως μπορουν αυτον να το εξεληξουν με το καλαμι που κρατουν στα χερια τους.
Ασε που αν δεις μερικους οταν μαζευουν αχαρα λες και ειναι στην οικοδομη και μαζεβουν την μπαλαντεζα γιατι φοναξε το αφεντικο οτι θα πιασει βροχη και τρεχουν σαν παλαβοι :lol: :lol:
Μη μου πεις οτι δεν τα εχεις δει αυτα :?
Πισω στο θεμα μας!
Πραγματικα ενα φαστ καλαμι σε χερια που γνωριζουν να το χειριστουν ειναι ενα πραγματικο εργαλειο το οποιο μπορει να κανει θαυματα απο βολες εως και ενα φανταστικο και ξεκουραστο ψαρεμα.
Η δραση κορυφης με τον σωστο χειρισμο του καρπου το συνφωνο μαζεμα η το μαζεμα παραλαγης στοπ και γκοου και οτι αλλα διαφορετικα δουλεμετα κανουν την διαφορα,διαφορα που οπως ειπα ειναι στον πειραματισμο στο νερο και γραφωντας ωρες,μερες και νυχτες ατελειωτες,ακομη και χρονια.Τιποτα δεν ειναι τυχαιο,ολλα θελουν τον τροπο τους και τον κοπο τους
Άβαταρ μέλους
Astanapan
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος

Δημοσίευση από Astanapan »

Φιλε θα μπορούσες να προτείνεις το ποιο φθηνό fast heavy spinning καλάμι 2.70-3.00m συμφωνα με αυτό που περιγράφεις; να ρίχνει μέχρι ΚΑΙ 50 γρ.
Άβαταρ μέλους
BadKarma
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Astanapan συγνώμη που δεν είδα την ερώτηση πιο πριν.

Εάν βρεις κι εσύ κάτι τέτοιο πες μου το να πάω να πάρω κι εγώ ένα χαχαχαχα. Είμαι στο ψάξιμο και με καίει το θέμα.

Η αλήθεια είναι ότι τα μόνα fast καλάμια που έχω δοκιμάσει με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι το Daiwa R'nessa και το Gamakatsu Akilas τα οποία δυστυχώς δεν τα λες και οικονομικά.

Βέβαια το Daiwa έχω πολύ καιρό που το δοκίμασα και θα ήθελα να το ξαναπιάσω κάποια στιγμή να φρεσκάρω την μνήμη μου αλλά αυτό που θυμάμαι πολύ καλά είναι ότι μου φάνηκε το πιο εύκολο στη χρήση καλάμι που έχω δοκιμάσει ποτέ. Παράλληλα δοκίμαζα και μερικά Yamaga από φιλαράκια τα οποία εμένα δεν μου άρεσαν καθόλου.

Εδώ στην Λάρισα που είμαι δυστυχώς οι επιλογές στα καταστήματα είναι λίγες οπότε δοκιμάζω ότι τύχει να πέσει στα χέρια μου.

Πάντως άποψή μου μην κάνεις το λάθος και πας στα 2.7 μέτρα. Στο C.W. των 15-60 πάνω κάτω γρ. τα βάρη είναι μεγάλα και οι λαβές πρέπει να είναι σεβαστού μεγέθους για να μην κουράζεις το χέρι σου στην βολή και στο λεβάρισμα. Αυτή την στιγμή εγώ έχω ένα Garbolino Crosser Lure 2.7m 15-50gr το οποίο είναι αρκετά νευρικό και υπερβολικά δυνατό καλάμι ΟΜΩΣ έχει πολύ κοντή λαβή (30εκ περίπου) και κουράζει πολύ.

Εάν μιλάμε για μια λαβή της τάξης των 40-50 ΤΟ ΠΟΛΥ εκατοστών τότε χάνεις σε καθαρό μήκος καλαμιού και το χρειάζεσαι. Για μεγαλύτερη λαβή μιλάμε για καλάμια jigging ή πολύ άβολα στη χρήση καλάμια spinning που κάνουν κυρίως για ψάρεμα με μπομπάρδες ή με σιλικόνες paddle tail (με τακούνι στην ουρά δλδ) με πολύ βαριές μολυβοκεφαλές που θέλουν απλή ανάκτηση. Με κάτι τέτοια ψαρεύουν Γάλλοι και Ιταλοί εάν δεν κάνω λάθος σε γκρέμια και κοτρώνια με αφρουδιές κλπ.

Εάν δεν σε ενοχλεί να συμβιβαστείς με το μήκος και πας στα 2.7 είχα δει και ένα Rapture με αυτά τα χαρακτηριστικά αλλά δεν θυμάμαι τον τύπο (και υπάρχουν και αρκετά ρε γμτ).

Προσωπικές απόψεις αυτές...Μην παρεξηγηθώ για ξερόλας.
Άβαταρ μέλους
Astanapan
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος

Δημοσίευση από Astanapan »

καταλαβα
εψαχνα καιρο για ενα τετοιο καλαμι αλλα δενννν (εφευγε η τιμη στα 200)
συμβιβαστικα με το favorite cobalt 3,00m 30-80 gr 224gr
καποια στιγμη θα ηθελα να δω απο κοντα το hart absolut spin
αφου εισαι λαρισα θα πηγαινα στο Haris να εβλεπα το seika tumbertini shoreline 2.70 30-60 γρ
(εχω το 3.30μ 60-100γρ μου αρεσει παρα πολυ)
Άβαταρ μέλους
BadKarma
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Αν δεν κάνω λάθος το Seika το έχω πιάσει (στου Χάρη). Έχει τεράστια λαβή και είναι υπερβολικά μαλακό για τα γούστα μου...
Απάντηση

Επιστροφή στο “Καλάμια”